Sloboda pohybu v rámci Európskej únie sa nevzťahuje len na občanov EÚ. Vďaka prijatiu harmonizovaných pravidiel EÚ o cestovaní so spoločenskými zvieratami sa táto sloboda vzťahuje aj na vaše mačky, psy a fretky.
V pase EÚ pre spoločenské zvieratá sa nachádza opis vášho domáceho miláčika a údaje o ňom vrátane kódu jeho mikročipu alebo tetovania, ako aj zápis o očkovaní proti besnote a kontaktné údaje veterinárneho lekára, ktorý pas vydal. Tento pas vám pre vášho psa, mačku alebo fretku vydá každý autorizovaný veterinárny lekár. Najdôležitejšou požiadavkou, ktorá sa vzťahuje aj na cestovanie so spoločenskými zvieratami do EÚ z krajiny mimo EÚ, je platné očkovanie proti besnote. A ak cestujete do krajiny bez výskytu pásomnice líščej (Echinococcus multilocularis), t. j. Fínska, Írska, Malty, Nórska a Severného Írska, je dôležité, aby vaše spoločenské zviera bolo proti tomuto parazitovi ošetrené.
Okrem toho treba poukázať na niekoľko výnimiek. Od roku 2021 nie sú už pasy EÚ pre spoločenské zvieratá vydané osobám s pobytom vo Veľkej Británii platné na cestovanie so spoločenskými zvieratami z Veľkej Británie do krajiny EÚ alebo Severného Írska. Treba takisto pripomenúť, že pas EÚ pre spoločenské zvieratá sa vydáva len pre mačky, psy a fretky. Ak máte ako domáceho miláčika vtáka, plaza, hlodavca alebo králika, mali by ste si overiť vnútroštátne pravidlá krajiny, ktorú plánujete navštíviť, aby ste získali prehľad o podmienkach vstupu.
Ak cestujete so svojím spoločenským zvieraťom do EÚ z krajiny mimo EÚ, musíte predložiť tzv. certifikát zdravia zvierat EÚ. Tento certifikát podobne ako pas EÚ pre spoločenské zvieratá obsahuje informácie o zdraví a totožnosti zvieraťa a o jeho očkovaní proti besnote. Mal by ho vydať úradný veterinárny lekár vo vašej krajine najneskôr 10 dní pred vstupom vášho spoločenského zvieraťa do EÚ. K certifikátu by ste mali pripojiť aj písomné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že zviera premiestňujete z nekomerčných dôvodov.
Môžete cestovať najviac s piatimi spoločenskými zvieratami. Ak premiestňujete viac ako päť spoločenských zvierat (psov, mačiek alebo fretiek), musíte predložiť dôkaz o tom, že sa zúčastňujú na súťaži, výstave alebo športovom podujatí a majú viac ako šesť mesiacov. Ak neplánujete cestovať so svojim spoločenským zvieraťom sami, musíte dať osobe, ktorá ho má sprevádzať, na to písomné povolenie. Zviera si však musíte vyzdvihnúť do piatich dní odo dňa jeho premiestnenia.