Akt o UI nadobudol účinnosť 1. augusta 2024. Navrhla ho Komisia v apríli 2021, pričom Európsky parlament a Rada akt schválili v decembri 2023. Zaoberá sa potenciálnymi rizikami pre zdravie, bezpečnosť a základné práva občanov. Stanovujú sa v ňom jasné požiadavky a povinnosti týkajúce sa konkrétnych spôsobov použitia umelej inteligencie, ktoré musia dodržiavať vývojári a nasadzujúce subjekty. Aktom sa zároveň znižuje administratívna a finančná záťaž pre podniky. Aktom o umelej inteligencii sa zavádza jednotný rámec vo všetkých krajinách EÚ, ktorý sa zakladá na výhľadovom vymedzení umelej inteligencie a prístupe založenom na riziku:
Minimálne riziko: ustanovenia aktu o umelej inteligencii sa nevzťahujú na väčšinu systémov umelej inteligencie, ako sú spamové filtre a videohry založené na umelej inteligencii, ale spoločnosti môžu dobrovoľne prijať dodatočné kódexy správania. Osobitné riziko týkajúce sa transparentnosti: systémy, ako sú chatboty, musia používateľov jasne informovať o tom, že hovoria so strojom, a určitý obsah generovaný umelou inteligenciou by mal byť zodpovedajúcim spôsobom označený. Vysoké riziko: vysokorizikové systémy umelej inteligencie, ako je zdravotnícky softvér založený na umelej inteligencii alebo systémy umelej inteligencie používané na nábor zamestnancov, musia spĺňať prísne požiadavky vrátane systémov na zmiernenie rizika, vysokej kvality súborov údajov, jasných informácií pre používateľov, ľudského dohľadu atď. Neprijateľné riziko: systémy umelej inteligencie, ktoré napríklad umožňujú „hodnotenie sociálneho kreditu“ vládami alebo spoločnosťami, sa považujú za jednoznačné ohrozenie základných práv ľudí, a preto sú zakázané. EÚ má ambície stať sa svetovým lídrom v bezpečnej umelej inteligencii. Vývojom silného regulačného rámca založeného na ľudských právach a základných hodnotách môže EÚ vytvoriť ekosystém umelej inteligencie, ktorý bude prínosom pre všetkých. Znamená to lepšiu zdravotnú starostlivosť, bezpečnejšiu a ekologickejšiu dopravu a lepšie verejné služby pre občanov. Takýto ekosystém prináša inovatívne výrobky a služby, najmä v oblasti energetiky, bezpečnosti a zdravotnej starostlivosti, ako aj vyššiu produktivitu a efektívnejší výrobný proces pre podniky, pričom vlády môžu mať prínos z lacnejších a udržateľnejších služieb, ako je doprava, energetika a odpadové hospodárstvo.
Komisia nedávno začala konzultáciu o kódexe postupov pre poskytovateľov modelov umelej inteligencie na všeobecné účely. Tento kódex, ktorý je stanovený v akte o umelej inteligencii, sa bude zaoberať kritickými oblasťami, ako sú transparentnosť, pravidlá súvisiace s autorským právom a riadenie rizík. Poskytovatelia modelov umelej inteligencie na všeobecné účely pôsobiaci v EÚ, podniky, zástupcovia občianskej spoločnosti, držitelia práv a akademickí odborníci sa vyzývajú, aby predložili svoje názory a zistenia, ktoré budú podkladom pre pripravovaný návrh kódexu postupov pre modely umelej inteligencie na všeobecné účely, ktorý vypracuje Komisia.
Ustanovenia o umelej inteligencii na všeobecné účely sa začnú uplatňovať o 12 mesiacov. Komisia plánuje dokončiť kódex postupov do apríla 2025. Spätná väzba z konzultácie bude okrem toho podkladom pre prácu úradu pre umelú inteligenciu, ktorý bude dohliadať na vykonávanie a presadzovanie pravidiel obsiahnutých v akte o umelej inteligencii týkajúcich sa umelej inteligencie na všeobecné účely.